Türkiye’de Nasıl Menkul Ya da Gayrimenkul Satın Alabilirsiniz?

Yabancı Gerçek Kişilerin Taşınmaz Ediniminde Başvuru ve İzlenen Yöntem Nedir?
  • Alıcının “Ülkemizde Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinebilen Ülke Vatandaşları”ndan olması ve “Edinim Şartları‘nı taşıması gerekmektedir. Dolayısıyla, yukarıda belirtilen kanuni sınırlamalara girmemesi ve Cumhurbaşkanı’nın belirlediği ülke vatandaşlarından biri olması gerekmektedir. Bunun tespiti için ilgili Tapu Müdürlüğü, askeri makamlara yazı göndermekte ve satın alınmak istenen taşınmaz malın yabancılara satışına engel olup olmadığını sormaktadır. Olumlu yanıt alınması durumunda taşınmazın bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü’nde işlemler gerçekleştirilmektedir.
  • Taşınmaz maliki veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvuru yapması gerekir. (Ön başvurular genellikle öğle tatilinden önce, Tapu Müdürlüğü’nde sıra numarası alınarak yapılır).
  • Mülkiyeti devredecek tarafın Türk vatandaşı olması durumunda ise e-devlet veya Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün randevu sisteminden randevu alınabilir.
  • Ön başvuru koşullarında eksiklik olması ve tamamlanabilecek durumda olması halinde ön başvuru dosyası bekletilmektedir.
Yabancı Gerçek Kişilerin Taşınmaz Ediniminde Gerekli Belgeler Nelerdir?

a) Taşınmazın Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi, (Tapu Senedi işlemi ilgili Tapu Müdürlüğü’nde yapılmaktadır)

b) Kimlik belgesi veya pasaport (Gerektiğinde tercümesi ile birlikte),

c) İlgili Belediyeden, taşınmazın ”Emlak Beyan Değeri Belgesi”nin alınması (genellikle ilgili Tapu Müdürlüklerinin yakınlarında, ayrı bir binada bu iş için Belediyelerin kurmuş olduğu özel birimler mevcuttur),

d) Binalar için (konut, iş yeri… vb.) zorunlu deprem sigortası poliçesi,

e) Satıcının 1 adet, alıcının 2 adet fotoğrafı (son 6 ay içinde, 6×4 ebadında).

f) Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman ile iki tanık,

g) Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği.

Yabancı Gerçek Kişiler Türkiye’de Taşınmaz Ediniminde Ne Kadar Harç ve Masraf Ödeyecekler?
  • İlgili Belediyeden alınan ”Emlak Beyan Değeri”nden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir (492 sayılı Harçlar Kanununa göre 2018 yılı için belirlenen tapu harcı oranı %2’dir).
  • Yöresel olarak belirlenen döner sermaye ücreti ödenir (2018 yılı için en fazla 103,5 x2,5 TL).
  • 2644 sayılı Tapu Kanunun 35. Maddesine göre yapılan mülkiyeti devir borcu doğuran sözleşmelerde işlem için belirlenen döner sermaye ücretine ek olarak maktu hizmet bedeli Tapu Müdürlüğü tarafından tahsil edilir. (2018 yılı için 483,5 TL)
Ülkemizde taşınmaz edinmek isteyen yabancıların dikkat edeceği diğer hususlar nelerdir?
  • Taşınmaz üzerinde, ipotek, haciz vb. bir kısıtlama bulunup bulunmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar ilgili Tapu Müdürlüğünden kontrol edilmelidir.
  • Taşınmaz edinme başvurusunun reddi halinde, işlem yapılan Tapu Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Bölge Müdürlüğü’ne itiraz başvurusu yapılabilir.
  • Uzman ve güvenilir olduğu bilinmeyen kişi veya firmalar ile çalışılmaması önerilir.
  • Yabancının Türkiye’de taşınmaz edinebilmesi için ikamet izni almış olması şartı aranmamaktadır.
  • Taşınmaz edinimine ilişkin taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık çıkması halinde, durum adli makamlara intikal ettirilerek Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir.